Het doel van osteopathie is het herstellen of optimaliseren van de functionaliteit van het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren), het viscerale systeem (organen) en het cranio-sacrale systeem (hersenvochtcirculatie).

Het lichaam functioneert als één geheel. Indien één van de systemen uit balans is kan dit zowel fysieke, gedragsmatige als prestatiegerichte klachten veroorzaken.

Binnen de osteopathie wordt niet enkel het symptoom behandelt, maar zal er ook op zoek worden gegaan naar de oorzaak van de klacht.

Werkwijze

Een osteopathische behandeling wordt steeds afgestemd op de noden van het desbetreffende paard en neemt gemiddeld 1,5 uur in beslag (anamnese + behandeling). Er wordt eerst gevraagd om het paard te laten stappen, op deze manier krijgt de osteopaat zicht over hoe het paard beweegt. Indien gewenst kan dit ook in training bekeken worden, dit wel op aanvraag. 

Tijdens het osteopathisch onderzoek wordt het paard volledig nagekeken op eventuele blokkades of mobiliteitsbeperkingen van gewrichten, weefsels en organen.

Aan de hand van de verschillende osteopathische technieken worden blokkades losgewerkt, dit komt zowel de mentale als fysieke gezondheidstoestand van het paard ten goede wat uiteindelijk ook zal resulteren in prestatiegerichte verbeteringen. 

Na de behandeling wordt gevraagd om het paard minimaal 3 dagen niet te trainen. Wel wordt aangeraden om het paard zo veel als mogelijk vrije beweging te bieden (weide, paddock, wandelen aan de hand, …) 

Samen met de ruiter/eigenaar wordt een verder behandelplan (indien nodig) besproken. Een goede communicatie/samenwerking tussen dierenarts, tandarts, osteopaat (of andere therapeuten), hoefsmid, zadelpasser, trainer of verzorger vind ik persoonlijk van van groot belang.